Sunday, 13 January 2013

Pengalaman pertama

Haiiiiii Semuaaaaaaa!!!
Assalamualaikum ^^
Selamat tahun baru (masih bulan Januari kan?kan?)

Wah...tahun baru.. kalendar baru, azam baru semua pun baru ma..
pengalaman pon baru!! hehe ^^

Hari ni kan...cik Sakura nak citer pasal pengalaman baru cik Sakura baru-baru ni (bape banyak BARU da =.=")

Hehehe

Hari tu kan..cik Sakura pegi pejabat  Imigresen .... buat apa?
rase-rase buat ape? seludup kucing kot...hehehe...SALAH!
Cik Sakura pegi buat BUKU MERAH!!! adsb PASPORT!! woot! woot!

Hahaha..xd mende pon sebenarnya tapi kitorang mmg esaited giler la coz masing2 pon pes time wat pasport time tu (Kitorang = cik Sakura n 3 lagi member) hehehe

Actually, skang ni kita bertuah sgt sbab buat pasport kejap je , xyah tggu lame2
 tapi
 mase cik Sakura buat tu...sistem down TT sobs..
so, makan mase yg agak lame la jugak

Kitorang sampai2 je kena amek nombor lah..
yang lame nyer nk tggu dye panggil tuk serahkan IC ngn gambar

Pssttt...
klo korang x nak spend time n money amek gambar kat kedai kat situ (RM10-4 keping gambar pasport)
Korang bawak je gambar pasport yg korg ade kat umah nun..
pastikan gambar latest yeee..
lagipun dye nk sekeping je pastu IC..dah

SENANG KAN? hihihi

pas dye panggil nombor tu,
korang bagi IC n gambar sekeping
dye akan tanye korang nk bape thn nyer pasport?
Mcm cik Sakura yg x rajin ke luar negara ni..so mintak 2 tahun je~ kikiki
So, harga nya,
2 tahun= RM100
5 tahun= RM300

tapi bagi warga emas klo ikut bajet 2013, dorang kurangkan  kan?
2 tahun = RM 80.. dan 5 tahun = Rm150

So, jadilah warga emas klo nk murah~ (eh,macam tu pulak?)

Ok ..sambung2 pastu pegawai tu akan suh korg thumb print tuk sahkan IC tu (klo cip x ok, korg kena photostat IC tu)
dan seterusnya korang kena tunggu tuk dipanggil tuk bayaran (pakai no yg same jugak)

Lepas dah bayar, dapat resit,
tunggu SEJAM tuk dorang proses pasport korang tapi
mase cik Sakura hari tu, sekejap giler
dalam setengah jam je..hehe

Efisyen kan?kan?

Pastu skali lagi bagi IC n thumb print, tunjuk resit
dan wallah! Dah dapat buku merah!! Cantik dlm dye~ ade harimau~ hehehe
*cik Sakura x leh nk tunjuk bhgn dlm nyer ..maaf~*
lagipun gambar cik Sakura klaka sgt dlm pasport tu..huhu (~.~)


 dan kemudian, kami balik dengan hati yang gembira
hehehe
^^

Korang pon mesti ade pengalaman pertama kan?kan?
Jom...share~ hehe
Wslm~

2 comments:

  1. nice day :)
    hargailah hari kemaren,
    mimpikanlah hari esok,
    tetapi hiduplah untuk hari ini.
    bagi-bagi motivasinya yaah...

    ReplyDelete
  2. syikin...nak pi mane?? hehe, wonder awak nak pi mane hehe.. :)

    ReplyDelete