Tuesday, 12 February 2013

Bawa ku T.E.R.B.A.N.G ☼

Daripada setiap hari Rabu.. sekarang dah jadi setiap "bile rase nak update"
kekeke

Assalamualaikum semua..
hihihihi..
Selamat Tahun Baru Cina kepada yang menyambut tahun baru cina
Semoga tahun ni bertambah kekayaan dan kebahagiaan~ hihi


Raya ..raya jugak.. haa.. dapatlah mase sikit rehat2 sambil update blog ni..
cian dye.. dibiarkan sunyi~

Ok2, cukup2 Cik Sakura merapu .

Actually, nak citer Pengalaman PERTAMA Cik Sakura atas AWAN!!!! \(><)/
Serius best giler, lagi2 1st time kan, memang jakun tahap gaban la kan..hehe

Hehe.. 1 Februari yg lepas bersamaan hari Jumaat,
cik Sakura n kawan2 terbang ke Bandung... HOLIDAY!!!! Wee~~ \(^0^)/

Banyak sangat benda nak citer so cik Sakura update pasal penerbangan cik Sakura je kali ni..hihi
Citer kat Bandung, next post ye ~

Penerbangan cik Sakura kul 6.40 am, jadi kena ade kat sana 2 jam sblm masa penerbangan la kan
Jadi, cik Sakura n kawan2 bertolak dari umah kul 12 malam sebab x berani nak g lambat2 sangat,
kami kan semua pompuan, takut jugak drive pagi2 sgt

Masing2 pon mengantuk giler time tu tapi kitorang berlakon tak mengantuk sebab esaited giler nak naik kapal terbang
Al maklumlah,
masing2 1st time naik kapal terbang, yang sorang tu je pernah naik kapal terbang ~ heee~

Sampai kat LLCT ( Low Cost Carrier Terminal) dalam kul 1 lebih pagi
Berpusing2 carik parking yang paling dekat dengan pintu masuk


Al-maklumlah, kami pompuan~ TT
Haruslah berhati-hati, ye dak?
Oh btw, parking keta kat LCCT sehari = Rm 30++ (tak ingat exact rate)

 Sampai je kat sana,
kitorang pon explore la tempat tu,
macam2 tempat makan ade pilih je
tapi kitorang time tu tak lapar nasik,
kami lapaq bantal~~~ huhu TT

Mate masing2 memang dah merah giler.. mane tak nyer, balik keje masing2 tros kmas2 barang
and get ready, x sempat nak lelap pon..
serius penat tapi ke-esaited-an tu membuatkan kitorang lupe segalanya.. HAHAHA

Perghh.. klo korang tengok kat LCCT pepagi nun,
memang ramai giler orang tidur atas lantai, ( x dpt nk snap keadaan tu)
macam kem pelarian pon ade jugak.. hihihi
and banyak giler foreigner (kebanyakan nyer mat bangla and nepal)

Lepas pusing-pusing,
kami pon lepak sebentar kat Marry Brown sementara tggu pukul 4 pagi
Akhirnya.. pukul 4 pon tiba~

Meh nak citer Prosedur2 tuk Berlepas @ Departure :

[1] Sampai2, tros cek korang kena check in kul bape kat BOARD ni =) and tgk KAUNTER mane korang kena pegi CHECK-IN LUGGAGE

  

◘○◘○◘

[2] Then, dah confirm kat mane nak check in ape smua.. bleh la relax2 dulu tapi kalau dah tau sampai last minute, teros la gerak ke KASTAM.
Kat situ korang kena masukkan semua jenis beg yang korang bawak tu dalam mesin / belt tu.. kastam nak cek...korang ade seludup kucing tak? hehee *kenapa mesti KUCING?*

◘○◘○◘

[3] Next, jalan teros ke Check-In Luggage nyer kaunter (no kaunter bergantung pada nombor kaunter yang korang nampak kat flight board tadi) ..
 Kat sini dia akan cek berat beg korang.. kalo lebih muatan, kena bayar beb! Fuhh..bukan murah~ hihi *utk maklumat lanjut,cek airasia.com.my*

Mase cik Sakura pegi tu..memang kosong gile (♫♪Kosong~~ Kosoong~~ ong~~ong~♪♫) LIHAT!

Kannnn.. dah cakap.. boleh golek2 kat lantai!!
◘○◘○◘
 
[4] Now, bagi pasport and boarding pass kat encik/cik tu dan dorang akan sahkan dengan cop macam ni 
 





Dan seterusnya, dorang akan beritahu korang departure kat GATE mane lepas tu (slalu nya dorang tulis atas boarding pass korang)
◘○◘○◘

[5] Teruskan perjalanan anda ke GATE or Pagar pelepasan yang dorang tetapkan dan di situ, anda akan diperiksa oleh IMIGRESEN ^^

Kat sini mula2 pegawai polis akan cek Pasport dan Boarding Pass korang

oh sentiasa, always and forever PEGANG pasport dan Boarding Pass sebab dorang akan selalu mintak di mana jua     (sila jgn tertinggal or letak merata, Pasport ibarat IC kita kat luar negara ^^)
Pastu, naik eskelator ke atas, kat situ imigresen akan COP pasport korang dan seterusnya pegi ke bahagian imigresen/kastam (x pasti) ..kat sini sekali lagi masukkan beg dalam mesin pengimbas dorang (barang elektronik letak dalam bakul dorang kasi)

◘○◘○◘

[6] Kalau korang lulus kat sini, korang dah tak payah pikir ape lagi prosedur nya sebab korang just kena tunggu kapal terbang korang datang je and berlepas~~ 
wee~~

Mase tunggu ni, boleh la pegi makan2 or minum2 kat restoran yang ade sekitar sini.. hehe
*p/s: Makanan luar DILARANG daripada dibawa masuk ke dalam kapal terbang, sila habiskan sebelum naik*

◘○◘○◘

[7] Akhirnya, korang boleh la tunggu kat GATE yang dorang tetapkan untuk berlepas, orang kaunter periksa boarding pass and pasport and korang boleh la pegi ke kapal terbang korang...

◘○◘○◘

[8] Naik kapal terbang and ENJOY the show ~ SUBHANALLAH.

Gambar yang sempat snap.. huuhuu TT
Nie gambar waktu balik,
gambar waktu pegi tak dapat snap sebab bateri telefon dah mati TTTTTT
Sangat rugi sebab pemandangan sangat indah... MATAHARI TERBIT tu..
CANTIK! BETOL X TIPOO!!!


Oh .
jangan lupa MATIKAN barang-barang elektronik korang waktu mula2 nak berlepas, kalau korang tak nak kapal terbang korang terhempas hehe (jahat nyer)

Nanti, bila dah kat atas boleh la HIDUPKAN tapi dalam FLIGHT MODE ok? Cun! (^^)b

◘○◘○◘

Last words from me, Have a safe flight everyone~ v(^^)v